Vrijwilligerswerk

Nederland telt ruim 5,5 miljoen vrijwilligers. Zij zijn actief in de sport, de zorg, het onderwijs en in de welzijnssector. Vrijwilligers dragen eraan bij dat activiteiten en taken waar minder geld voor is, toch door kunnen gaan. Het doen van vrijwilligerswerk geeft zin, plezier en voldoening.

Vrijwilligerswerk in zorg en welzijn omvat een verscheidenheid aan werkzaamheden, bij praktische activiteiten, maar ook bij bestuurlijk of organisatorisch werk. Vrijwilligers kunnen zowel in groepsverband als individueel werken. Ook op het gebied van de sociale contacten wordt veelal de hulp van vrijwilligers ingeroepen. Veel voorkomende taken zijn: bezoek bij mensen thuis, het even overnemen van de zorg van de familie, kleine klusjes in en om het huis, boodschappen doen, begeleiding en/of vervoer naar ziekenhuis, arts of therapeut, hulp bij uitstapjes, wandelen of winkelen, maatjescontact.

Waarom vrijwilligerswerk doen?
Er zijn diverse redenen waarom mensen vrijwilligerswerk gaan doen. Om contact te hebben met anderen, om je vrije tijd nuttig te besteden of omdat je naast je gewone werkzaamheden met iets totaal anders bezig wil zijn.
Ook kan vrijwilligerswerk een mooie opstap zijn naar een betaalde baan. Door eerst vrijwilligerswerk te verrichten kun je alvast ervaring opdoen in een bepaalde functie of een organisatie beter leren kennen. Ook krijg je door vrijwilligerswerk inzicht in je mogelijkheden en talenten.

Vrijwilligersvacatures
Op ZZ.nl vind je de meest actuele vrijwilligersvacatures in zorg en welzijn. Gebruik de filter-opties om de zoekresultaten te verfijnen en de voor jou meest geschikte vrijwilligersvacature te vinden.